Tuesday, 20 October 2009

SYAITAN GEMBIRA

Mati berebut kerbau

kosmo online

KOTA BHARU - Hanya kerana seekor kerbau, seorang warga emas mati ditetak oleh seorang lelaki dengan sebilah sabit di Kampung Salak, Tanah Merah dekat sini kelmarin.

Sebelum kejadian pada pukul 10.15 pagi, mangsa, Mohamed Jusoh (gambar), 71, bersama dua orang anak dan seorang menantunya keluar mencari seekor kerbau yang baru dibeli seminggu lalu berdekatan kawasan paya di rumah mereka.

Bagaimanapun, sampai di kawasan paya itu, mangsa, anak-anak dan menantunya telah dihalang oleh seorang lelaki yang merupakan jiran mereka.

Jiran berusia 57 tahun itu mendakwa kerbau yang dicari oleh mangsa adalah miliknya.


Cerita seorang anak mangsa, Mohamad Azahan Mohamed, 27, tindakan lelaki itu telah mencetuskan pergaduhan antara bapanya dan jiran mereka.

"Ayah dan jiran masing-masing ada sabit dan mereka bertengkar mengenai kerbau itu.

"Kami yang berada bersama ayah cuba leraikan pergaduhan itu tetapi gagal," kata Azahan ketika ditemui di Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian di sini semalam.

Malah, menurut Azahan, dia juga diserang oleh jirannya sehingga mengakibatkan jari tangan kanannya cedera.

"Lelaki itu terus mengganas dengan melibas-libaskan sabit yang terkena kepala ayah sebelum ayah rebah dan tidak sedarkan diri," katanya.


jongkomeng: Berbaloikah dengan berebut kerbau yang harganya 2-3 ribu, yang kalau dibuat belanja tahan lebih kurang sebulan; balasannya mungkin penjara 20 tahun. Belum lagi hukuman di akhirat yang pedih tak tertanggung....

No comments:

Post a Comment