Thursday, 21 January 2010

Pegawai memerintah KD Inderapura didakwa


KD Sri Inderapura yang musnah dalam kebakaran telah dilucutkan pertauliahan di Pangkalan Tentara Laut Diraja Malaysia (TLDM) Lumut semalam.


LUMUT - Bekas pegawai memerintah Kapal Diraja (KD) Sri Inderapura akan dihadapkan ke Mahkamah Tentera di sini Isnin ini berhubung kejadian kebakaran melibatkan kapal pendarat terbesar Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) 8 Oktober lalu.

Panglima Tentera Laut, Tan Sri Abdul Aziz Jaafar (gambar kecil) berkata, pegawai tersebut akan menghadapi dua pertuduhan dan perlu bertanggungjawab terutama dalam menentukan aset hak milik negara selamat.

Ujarnya, TLDM boleh menerima hakikat kebakaran tersebut tetapi bukan 'kehilangan' kapal itu.
"Sebagai contoh, kemalangan jalan raya boleh berlaku tetapi kita tidak boleh terima apabila melibatkan kehilangan nyawa kerana ia menunjukkan banyak kelemahan.

"Begitu juga dengan kejadian ini kerana ia menunjukkan kurang latihan, sistem tidak beroperasi dengan baik atau anggota tidak menunjukkan semangat yang tinggi," katanya.jongkomeng: Kemalangan: tiada siapa pun yang menginginkan. Kecualilah ada yang sengaja mencipta kemalangan. Contohnya letak minyak, paku atas jalan raya. Satu lagi atas faktor kecuaian, tayar 'botak' keluar tali tak tukar juga. Atas 2 faktor itu; kesengajaan dan kecuaian maka tindakan patut dikenakan kepada individu tersebut. Setelah prosedur dipatuhi maka bila berlaku kemalangan terimalah sebagai takdir. Islam tidak menerima 'kalau'. Contoh; kalau pakcik tua tu tak makan rambutan, dia tidak mati tercekik biji rambutan.

No comments:

Post a Comment