Tuesday, 15 December 2009

BUANG LEBIH BAIK DRP JUAL MURAH ?

Buang susu segar ke dalam parit


ADA pekerja ladang mengambil kesempatan menadah susu dalam gelas dan meminumnya semasa ia dibuang ke dalam parit di Bandar Muadzam Shah, Pahang.


ROMPIN - Lebih 75,000 liter susu segar keluaran First Dairy Farm (M) Sdn. Bhd. (Fidaf) di sini yang sepatutnya dihantar ke kilang setiap hari sejak sejak bulan lalu terpaksa dibuang begitu sahaja ke dalam parit ladang berkenaan.

Ia jelas satu pembaziran tetapi kepada pengurusan Fidaf, mereka berbuat demikian untuk membuka mata pihak berkuasa selepas tiga syarikat pengilang susu enggan membeli hasil ladang syarikat tenusu terbesar di Semenanjung Malaysia itu atas dakwaan ia mengandungi bakteria selain desakan harganya diturunkan.


Syed Muhd. Alwi


Susu keluaran Fidaf pada masa ini dijual RM2.40 seliter dan dikatakan mahal sedikit berbanding produk susu import dari Australia dan New Zealand.

Kesan daripada tindakan itu, Fidaf beroperasi lebih setahun lalu terpaksa menanggung kerugian lebih RM210,000.

Tindakan protes membuang susu ke dalam parit tu mengundang rasa sedih bukan sahaja kepada Pengarah Urusannya, Datuk Syed Muhd. Alwi Abdullah tetapi juga para pekerja yang melihat keringat mereka menjadi sia-sia dan masa depan menjadi samar-samar.

Semalam, Fidaf meneruskan lagi tindakan protes dengan membuang 16,500 liter susu segar ke dalam parit dengan Syed Muhd. Alwi berteriak bahawa mereka bukan sekadar membuang susu tetapi juga punca rezeki.

Beliau mendakwa pihaknya serta pengeluar susu tempatan lain semakin tersepit dan tidak lagi dapat menandingi bekalan susu import yang menguasai 95 peratus pasaran.


jongkomeng: Dulu bila ayam murah, anak ayam dibakar. Bila susu murah dibuang pula. Entah sistem perniagaan mana yang diguna tak tau la. Kalau ikut Islam...Lebih baik rugi sedikit (jual harga murah) daripada rugi banyak (buang tanpa jual). Satu lagi kaedahnya sedekah je pada orang ramai (dapat pahala) Kalau dibuang...(kan membazir namanya).

Cara ini dimalkan oleh peniaga kecil di pasar-pasar spt; Pasir Puteh, Kg Raja, Jelawat, Melor dll di sekitar Besut & Kelantan. Mereka akan memberi 'hadiah' kepada pembeli sama ada cili, limau nipis, timun dsb. Selain mengelakkan pembaziran, mereka dapat pahala, pelangan pun gembira.

Alternatif lain, pihak 'berkenaan' fikirkan cara memasarkan sendiri hasil tenusu mereka....

2 comments:

  1. ish....pembaziran...bagi free kat orang miskin pun baik.

    ReplyDelete
  2. Bila manusia pikir duit saja gitu la jadinya

    ReplyDelete