Sunday, 20 June 2010

UPSR, PMR mungkin dimansuh

MUAR - Kementerian Pelajaran membayangkan kemungkinan akan memansuhkan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR) pada masa hadapan.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, beliau melihat ada kewajaran untuk berbuat demikian kerana aspek pembelajaran ketika ini dilihat lebih berorientasikan kepada peperiksaan sehingga tujuan utama untuk memberikan pendidikan holistik tidak dapat dilakukan sepenuhnya.

"Pihak kami sedang fikirkan sama ada akan kekalkan atau perlu hanya satu sahaja peperiksaan awam, seperti (contohnya) di peringkat SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) sahaja," katanya ketika ditemui selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Pagoh di Kompleks Seri Pekembar, Pagoh semalam.


jongkomeng: Apa yang berlaku sekarang pihak JPN mahukan 'sukatan' dihabiskan, faham tak faham nombor 2. Manakala pihak 'penaziran' mahukan 'kefahaman' sukatan habis tak habis nombor 2. Setakat ini JPN yang menang kerana guru2 sering diwar-warkan agar murid2 mendapat 'A' yang banyak dalam peperiksaan. Maka guru2 pun pulun habis untuk memastikan murid mendapat banyak 'A', untuk mengelak daripada di 'kata' dalam mesyuarat dan sebagainya.

Jadi, penilaian terhadap sesuatu pembelajaran tidak boleh dihapuskan begitu sahaja, pembelajaran tanpa matlamat lulus peperiksaan akan 'menghasilkan pembelajaran' yang tidak bersungguh-sungguh

No comments:

Post a Comment