Thursday, 22 April 2010

5 pelajar pondok pakai serban bebas

22/04/2010 3:29pm

TUMPAT – Mahkamah Majistret Tumpat di sini hari ini membebaskan dan melepaskan lima pelajar sebuah sekolah pondok atas kesalahan tidak memakai topi keledar tetapi sebaliknya memakai serban ketika menunggang motosikal, dua tahun lalu.

Majistret Raja Norshuzianna Shakila Raja Mamat membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pembelaan telah berjaya menimbulkan keraguan yang munasabah dalam kes tersebut.

Sebaik sahaja Raja Norshuzianna Shakila selesai membacakan penghakimannya, kelima-lima pelajar itu Adli Abd. Halim, 22; Ahmad Hafiz Shaari, 24; Mohd. Hafizul Mohamad, 22; Mohd. Azam Mohd. Arifin, 24; dan Che Mohd. Noor Che Soh, 28; kelihatan sebak dan beberapa daripada mereka mengalirkan air mata.

Kelima-lima pelajar Pondok Al-Madrasah Ad-Diniah Al-Yusufiah, Gelang Mas, di sini, ditahan dalam sekatan polis di Kampung Geting, dekat sini, pada pukul 12.30 tengah malam, 28 April, 2008, semasa dalam perjalanan pulang dari menghadiri upacara sembahyang jenazah di sebuah masjid.

Mereka didakwa mengikut Kaedah 4 (motosikal topi keledar keselamatan) 1973 dan kesalahan boleh dihukum mengikut Seksyen 119(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang dibaca bersama Seksyen 128(1) akta yang sama. – Bernama


jongkomeng: Dulu kes seperti ini telah berlaku yang melibatkan seorang pelajar pondok Pasir Tumboh ( kalau tak silap). Kadang-kadang kita rasa pelik, sebab kes2 yang 'kontrovesi' macam ni berulang lagi. Seolah2 ada 'pandangan serong' terhadap budak2 yang pakai serban naik motosikal ni. Budak2 pondok ni bukan pergi merempit pun.

Di Kelantan pada waktu pada waktu pergi solat jumaat 'semua' tak pakai topi keledar, jadi macam mana tu ?? Di kawasan felda 'semua' tak pakai topi keledar, macam mana tu ??

Undang2 tetap undang2, tapi kita tentu ada 'kelongaran dan budi bicara' dalam menangani kes2 seperti ini.

2 comments:

 1. salam,

  dekat kok lanas tu merajalela tua muda kecik besar tak pakai topi keledar dok gelewak atas jalan...macam tak ade tindakan saja.

  mat rempit punya banyak, budak pondok pakai serban balik tahlil juga yang depa cekup..

  masa prk hulu selangor ni cuba tengok berapa ramai naik motor merayu undi tak pakai topi...samanlah jugak.

  ReplyDelete
 2. ambo setuju dengan demo cikli

  ReplyDelete