Thursday, 11 February 2010

Scorpene tidak boleh menyelamKD Tunku Abdul Rahman selamat tiba di pangkalan Pusat Hidrografi Nasional Tentera Laut Diraja Malaysia di Pulau Indah, Klang pada September tahun lalu.


KUALA LUMPUR - Panglima Tentera Laut Jen. Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar mengesahkan terdapat kerosakan teknikal pada kapal selam pertama negara KD Tunku Abdul Rahman yang menyebabkan ia tidak boleh menyelam.

Beliau berkata, kerosakan mekanikal itu dikesan pada 17 Januari lepas ketika kerja penyelenggaraan dilakukan di Pangkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) di Teluk Sepanggar, Sabah.

"Kerosakan itu melibatkan bahagian yang menyalurkan tekanan air keluar masuk yang menyebabkan kapal itu gagal untuk dilancarkan ke bawah permukaan air," katanya.


jongkomeng; Rasanya baru lagi kita bergembira menyambut 'ketibaannya'. Kapal selam tak boleh menyelam ibarat lelaki patah 'dayung'. Tapi tak apa, tentu masih dalam 'gerenti' suruh depa baiki balik.

2 comments:

  1. Kita boleh berbangga dengan kehebatan bekas Menteri Pertahanan kita yang berkeupayaan membeli kapal selam yang gagal menyelam dan jet pejuang tanpa injin. Sayang, jika dia lama jadi M/Pertahan, mungkin negara kita akan memiliki helikopter canggih tanpa kipas, kereta kebal tanpa perisai dan peluru berpandu tanpa isi di dalamnya. Dengan demikian, Malaysia akan mencipta sejarah menjadi negara pertama menggunakan kuasa magic.

    ReplyDelete